Германците се готвят да кажат auf wiedersehen на Ангела Меркел, чиито 16 години като канцлер ще приключат след парламентарните избори тази неделя.

Какво е чувството в Германия, преди да сбогува с жена, която се очертава толкова широко в глобалната политика - чрез мигрантската криза, кризата в еврозоната и пандемията от COVID?

Какво ще липсва на германците след като Ангела Меркел напусне поста и какви надежди имат за следващото правителство след изборите?

Коренспондентът на BBC в Германия Катя Адлер пътува из цялата страна, за да отрази настроението на германския народ. Първата й спирка е Дюселдорф, където живеят три покеления жени, почитателки на Ангела Меркел.

"След войната се почувствахме малко или много като сираци. Тя ни даде чувство за сигурност. Изплашена съм, защото тя ще остави една празнота, която не съм сигурна, че новите кандидати могат да запълнят", казва най-възрастната жена.

"Ангела Меркел премина през финансова криза, мигрантска криза, пандемия. Тя ни води през тези тежки времена по добър начин", на мнение е дъщеря й, а внучката й допълва: "Тя показа на момичетата от моето поколение, че е възможно да станеш лидер."

Да си представят Германия след Меркел е най-трудно за "поколението Меркел" - младежи, които не са живели под управлението на друг канцлер.

"Ще има промяна в политиката след 16 години. Мисля, че това са много важни избори и щеше да е хубаво, ако можехме да гласуваме заради проблеми, като глобалното затопляне, например. Сега трябва да бъдат взети някои важни решения", казва една от ученичките в гимназия в Бон.

"За да има прогрес в Германия трябва да помогнем на хората, които имаха труден период по време на пандемията, както и на хората, които работеха, за да помогнат.", на мнение е неин съученик.

"Германия трябва да има по-стегната международна политика", казва друг младеж. Всички те таят респект към Ангела Меркел, но и я обвиняват, че не е подготвила достатъчно Германия за бъдещето. "Единствената критика, която имам към нея, е, че не ни е подготвила за промяна. Надявам се, че ще е по-лесно за младите германци в бъдеще", допълва друго момиче.

Равенството и интеграцията са основни теми в Германия, особено след мигрантската криза през 2015 година. Меркел отвори вратите за близо 1 млн. сирийски и други бежанци. Това е едно от нещата, с които тя ще бъде най-добре запомнена.

Боб Кебеде има бръснарница във Франкфурт. Той казва, че иска да е адвокат на толерантността и обсъжда миграцията с всичките си клиенти, независимо какви са техните политически виждания. Един от клиентите му казва, че Германия не е длъжна да приема всички тези хора и трябва да има възможност да избира кого да пусне на територията си.

Той се страхува от масовата миграция, но няма намерение да гласува на изборите. Мнението на Кебеде е категорично - всички мигранти трябва да бъдат пуснати в страната и да бъдат интегрирани.

На Изток Ангела Меркел винаги е описвана като "добър кризисен мениджър", но без визия за бъдещето на Германия. Тя оставя голям списък с проблеми, с които трябва да се справи следващото правителство. Визията, която светът има за Германия, е следната - модерна, ефикасна, високотехнологична.

Но зад фасадата като една от най-богатите нации, инфраструктурата на Германия скърца. Влакове, пътища, мостове - отново, Меркел и правителството й са критикувани, че не инвестират в бъдещето.

 Едно на всеки три села в страната пък има лоша интернет връзка, което се оказва голям пробрем за семействата и бизнесите по време на пандемията и голям въпрос преди изборите в неделя.

"Когато другите страни гледат към Германия, те виждат това, което искат да видят. Реалността е друга", казва една майка, а дъщеря й допълва, че по време на пандемията се е налагало да учат през телефоните си, но връзката прекъсвала постоянно и всеки път се налагало да питат учителя за какво е говорил, докато не са имали интернет.

"Хората не могат да живеят там, където искат да живеят - в по-малките градове и села. Те трябва да се преместят в по-големите градове, защото там има по-добра интернет връзка", казва бащата.

Избори в Германия без Ангела Меркел - за всички е трудно да си го представят. След всички кризи, с които се е справила, у дома, а и по света, тя е виждана като несъвършена. Какво следва? Със сигурност германците ще размишляват много преди изборите в неделя. А светът ги наблюдава отблизо, тъй като сбогуването на Меркел с политиката няма да се отрази само в Германия, но и в останалите държави.

Източник: Днес.бг

Снимка: "24 часа"