"Газпром" подписа споразумение с компанията "South Stream Transport B.V." за конфиденциалност по изграждането на морски газопровод от Русия към Турция през Черно море. Това се посочва в официално съобщение на "Газпром", пише Novini.bg.

"Съветът на директорите на "Газпром" взе решение за гарантиране на защитата на получената един от друг информация, представляваща търговска тайна, в интерес на изграждането на морски газопровод от Русия към Турция през акваторията на Черно море", се посочва в прессъобщението. Отбелязва се, че споразумението ще бъде в сила до 2021 г. Вчера руската компания обяви, че договорът по проекта "Южен поток" е прекратен.

Ръководството на газовия концерн е одобрило сключване на споразумение с проектната компания "South Stream Transport" за прекратяване на договора по отношение на задълженията на „Газпром експорт" за транспорт на газ от октомври 2013 година. "South Stream Transport" се е съгласила да освободи „Газпром" от изпълнението на задълженията по договора. "South Stream Transport B.V." бе създадена за строителството на морската част на "Южен поток". Но след решението на "Газпром" за спирането на проекта компанията изкупи дяловете на Eni, EdF и Wintershall в проекта. Предполагаше се, част от активите на South Stream Transport могат да бъдат използвани за строителството на "Турски поток".

Снимка: Novini.bg