Гърция е под тотална блокада днес заради стачка в редица сектори, съобщава БНР. Синдикатите обявиха 24-часов протест заради промени в трудовото законодателство, които влизат за разглеждане в парламента.

Всички пристанища са блокирани, на котва остават всички видове плавателни съдове. Железничарите не пускат нито един влак. Протест обявиха и авиодиспечерите, което спря напълно и въздушния транспорт.

Училищата са затворени, както и всички държавни учреждения. Болниците приемат само спешни случаи, тъй като и медицинските работници протестират. Градският транспорт се движи с ограничено разписание.

Недоволството обхвана столицата Атина, както и редица от по-големите градове в страната. Властите призовават жителите и гостите на страната да ревизират плановете си за придвижване, с оглед на усложнената ситуация.

Синдикатите твърдят, че ако промените в трудовото законодателство бъдат приети, ще бъдат нарушени правата на работещите, тъй като законът ще позволи 13-часов работен ден.

Според профсъюзите се предвижда и право на работодателите да уволняват служителите си на временни трудови договори и да налагат големи глоби, ако те участие в стачки и протести.

Според правителството обаче промените са изцяло в полза на работещите хора.

Източник:bTV