При международна полицейска операция, координирана от Хърватия, е разбита "изключително мощна" престъпна група от Западните Балкани и са арестувани 37 души, съобщи Европол.

"Мощната престъпна клетка" е участвала основно в мащабния трафик на наркотици и огнестрелни оръжия в цяла Европа.

В хода на разследването бяха арестувани общо 37 заподозрени, включително главатарят на бандата - гражданин на Босна и Херцеговина, считан от Европол за цел с висока стойност и понастоящем излежаващ четиригодишна присъда в Италия, заявиха от правоприлагащата агенция на Европейския съюз.

Лидерът на бандата е заподозрян, че е организирал трафика на наркотици и огнестрелни оръжия, като е давал заповеди на подчинените си от затвора, добави Европол.

В четвъртък в Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Италия, Белгия и Германия едновременно бяха извършени серия от обиски срещу заподозрени членове на бандата, предаде БГНЕС.

Заедно с арестите полицията иззе около 148 000 евро в брой, 18 огнестрелни оръжия, включително две картечници, и 500 грама тротил с дистанционни детонатори. Полицията конфискува и 15 кг кокаин, 11 кг хероин, както и количества амфетамин, марихуана и хашиш.

Международната акция последва това, което Европол определи като "сложно разследване", водено от хърватската полиция в рамките на оперативната група "Балкански картел".

Източник:Bgonair.bg