Фейсбук, Туитър, Ютуб, Майкрософт и Европейската комисия представиха нов кодекс на поведението, който има за цел да премахне от интернет речта на омразата.

Работата между компаниите и институцията започва веднага. От информацията за сътрудничеството, публикувана в сайта на ЕК, става ясно, че технологичните гиганти ще се разправят с речта на омразата за по-малко от 24 часа.

Социалните мрежи до момента са прокламирали свобода на словото и рядко са триели ксенофобско и расистко изказване на потребители. Много по-стегнати са правилата за авторското право в мрежата.

Подобни промени започнаха да идват заедно с терористичните организации като "Ислямска държава". В средата на 2015 г. Туитър изтри 125,000 акаунта, свързани с екстремистите.

През септември миналата година Фейсбук пък започна работа с германското правителство именно срещу речта на омразата, а няколко месеца по-късно към тях се присъединиха Гугъл и Туитър.

Компаниите и ЕК ще имат и тежката задача да открият тънката граница между незаконната реч на омразата в мрежата и цензурата. За това са създадени екипи от хора, които ще преценяват кое съдържание ще се трие и кое не.

 

Източник: offnews.bg

Снимка: binar.bg