Смъртните случаи в Съединените щати могат да достигнат 240 хил. според Белия дом, информира dnevnik.bg. Най-малко 100 хил. ще починат според модели на президентската администрация. Най-лошият сценарий е близък до прогнозата на водещия правителствен експерт Антъни Фаучи, според когото починалите ще са до 200 хил. души.

Държавният глава Доналд Тръмп предупреди, че трябва да се очакват "много, много болезнени две седмици" в момент, когато смъртните случаи в страната му вече са много повече от китайските: най-малко 4076 при над 3200 в азиатския гигант, от който тръгна коронавирусът.

Вече над 42 хил. са смъртните случаи според данни на университета "Джонс Хопкинс", заразените са над 860 хил. и вероятно до дни ще достигнат милион.

Американците трябва да следват инструкциите, защото това е "въпрос на живот и смърт" в момента. Предстоящите седмици ще бъдат "Много болезнени". Президентът преди настояваше, че ограниченията, наложени от САЩ, ще бъдат премахнати до Великден, за да започнат американците да се връщат на работа. Задачата обаче се оказа трудна - заразените с вируса са почти 190 хил. в момента.

Снимка: Ройтерс