Новият президент на САЩ подписа 15 указа

Първи ден в Белия дом на новия президент на Съединените щати. Джо Байдън вече отмени някои ключови политики на предшественика си Доналд Тръмп. „Няма време за губене срещу кризата, пред която сме изправени”, написа Байдън веднага след встъпването си в длъжност.

В първия си работен ден той подписа 15 указа, единият от които предвижда спешни мерки срещу коронакризата. Друг документ връща страната в Парижкото споразумение за климата. Байдън прекратява процеса по изтегляне на Вашингтон от Световната здравна организация - ход, приветстван незабавно от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

 Новият президент спира строежа на стената по границата с Мексико и отменя забраната за влизане в Съединените щати на граждани на някои мюсюлмански държави.

„Президентът даде ясно да се разбере, че вярва в последващата дипломация, която Съединените щати трябва да следват, за да продължат и подсилят ограниченията върху ядрената програма на Иран и други притеснителни въпроси. Иран трябва да продължи да налага ядрените споразумения”, коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Източник: Нова телевизия

Снимка: Morry Gash/AP Photo/Bloomberg