Генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган, съобщават турските медии. Шест хиляди души са били задържани досега, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от частната телевизия НТВ и БНР.

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.

Според телевизия НТВ досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия. Рано сутринта в неделя в град Денизли, западната част на страната, бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция.

Чистката не се ограничава с армията, изтъква Анадолската агенция, като допълва, че заповеди за арест са издадени срещу 2745 съдии и прокурори в цяла Турция. Според агенция Доган 44 съдии и прокурори са задържани нощес в град Коня и 92 в Газиантеп.

Разследването е поверено на прокурори от Анкара. Арестуваните лица са обвинени във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен. Сам президентът Реджеп Ердоган го обвини, че е подстрекателят на пуча, което имамът категорично отхвърли.

 

Източник: novinar.bg
Снимка: news.bg