Алпинистът Боян Петров изкачи днес десетия по височина в света връх Анапурна, пише Дарик. Петров става първият българин с изкачени шест осемхилядника, при това всичките доказани. Сега за него предстои връщането в базовия лагер, което също ще е голямо изпитание, тъй като маршрутът е доста опасен.
Това беше вторият му опит за изкачването на най-смъртоносния осемхилядник, след като първият беше спрян заради много силен вятър и студено време.
 
Петров отново атакува сам, за да се придвижи по-бързо и да избегне навалицата от над 30 души. Наличието на повече хора създава и опасност от лавини, което е една от основните причини за високата смъртност.
Прогнозите сочеха, че най-доброто време за атака на върха ще е 1 май, когато се очакваха силните ветрове да стихнат. Но и днес прогнозите сочеха благоприятни условия за атака.
Голямата група със 77-годишния испанец Карлос Сория и другия българин - Атанас Скатов, ще направи опит да изкачи Анапурна тази вечер.
 
Американецът Мат дю Пуи, германецът Йост Кобуш и унгарецът Дейвид Клайн трябва да са започнали атака на върха около 19.00 ч. българско време, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitude Pakistan.
Всички алпинисти имаха повече от седмица, за да си починат от неуспешната първа атака, която за най-напредналите по маршрута спря на 7800 м.
 
Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект "Българин на 14х8000".
 
Снимка: Дневник.бг