Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготви списък с допълнителни мерки, целящи да противодействат по-ефективно на кибератаките срещу стратегически инфраструктурни обекти в САЩ, извършвани от хакери, за които се смята, че се ползват с подкрепата на чужди правителства (Русия, Китай, Иран и Северна Корея (КНДР), пише в. The Wall street journal.

По данни на изданието новите мерки получават най-активна подкрепа от страна на Държавния департамент, министерствата на финансите и на отбраната. Целта на американските представители е да се борят с нарастващата опасност за американската енергийна система и други ключови индустрии.

Американските представители са крайно притеснени от новините, че хакери, за които се предполага, че са свързани с Русия, са успели миналата година да проникнат в енергийната система на САЩ, като са можели да получат възможност да изключат изцяло доставките на електроенергия, отбелязва изданието, цитирано от ТАСС.

Предложените мерки целят да противодействат на диверсиите и на извършителите, без да засягат населението на страните, за които се смята, че подкрепят хакерските нападения. Сред предложените мерки е използването на международни заповеди за арест по линия на Интерпол, чрез които да се поиска от други страни да издирват и задържат заподозрените.

Смята се, че това ще ограничи свободата им на действие и ще ги принуди да се крият в родината си. Освен това се предлага налагането на персонални санкции и конфискуване на активи.

 

Източник: Факти.бг

Снимка:www.inter-view.info