Британското правителство обяви първия списък за безопасно пътуване в чужбина, в който България не попада сред държавите, за които не се изисква карантина след прибирането от тях.

Страната е във втория по опасност списък и е сред тези, за които Лондон изрично заявява: "Не бива да пътувате до тези места за почивка".

Схемата е само за Англия (другите съставни части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, още не са казали кога ще облекчат пътуването), влиза в сила от 17 май и ще се преразглежда на всеки 3 седмици.

Той е на принципа на светофара - безопасните държави и територии са в "зелената" група и в тях засега са само 12, като от континентална Европа са само 2 и това са Португалия и Гибралтар. Така вече няма да е незаконно пътуването в чужбина, когато не е по изключително належаща причина, но пък страните от списъка с най-малко ограничения имат собствени ограничения кой може да влиза тях.

Любопитно е, че за Малта се говореше като за почти сигурен член на "зеления" списък, но не е в него. Испания заяви, че се надява скоро да попадне там, няма ги също Франция и Гърция. Трите страни са в "жълтия" списък, което означава задължение прибралите се от тях да се самоизолират поне за 5 дни.

Но разчитащи на туризма страни като Турция, Непал и Малдивите влизат в "червения", най-забранителният, списък и при завръщане от тях всеки (това е разрешено само за британски и ирландски граждани или чужденци с право на постоянно пребиваване) трябва да остане за собствена сметка 10 дни в специален карантинен хотел, одобрен от правителството.

Според Би Би Си в туристическия сектор са разочаровани, че не са отворени популярни сред британците дестинации. Истинският тест за това ще е при първата ревизия на списъка 3 седмици след 17 май, т.е. на 7 юни. Това означава, че несигурността скъсява още повече туристическия сезон, а и властите открито съветват да не се пътува до страните от "жълтата" група и предупреждава, че по границите ще има опашки заради сложната процедура за пресичането ѝ в двете посоки.

Източник: Дневник