Преждевременно родени бебенца от болницата „Ал Шифа“ в Газа пристигнаха благополучно в неонатологията на лечебно заведение в Рафа, съобщи Ройтерс. Операцията беше извършена от ООН и палестинския клон на Червения полумесец.

Общо 31 бебета са били спасени и преместени в близост до границата с Египет. Те ще бъдат стабилизирани в Рафа, след което ще бъдат изведени в Египет.

Според ръководеното от „Хамас“ здравно министерство на Газа осем преждевременно родени дечица са починали в болницата „Ал Шифа“ заради липса на електричество и медикаменти.

Според лекарите в най-голямото лечебно заведение на Газа дори водата, с която се прави изкуственото мляко за новородените е била замърсена. Това е довело до повръщане, диария и загуба на тегло. Някои от бебетата са в критично състояние, като едно е поставено на изкуствено дишане.

„Освен това установихме, че повечето бебета са с по-ниска телесна температура, защото е нямало как да бъдат стоплени. Обикновено една медицинска сестра отговаря за две или три бебета, но персоналът беше недостатъчен“, коментира д-р Мохамед Закуат пред Ройтерс.

Стотици други пациенти и лекари бяха евакуирани от „Ал Шифа“, след като израелската армия започна операциите си там.

От болницата в Рафа трябва да открият и родителите на преждевременно родените бебенца, за да могат да ги придружат в Египет.

Източник: https://btvnovinite.bg/