Доклад на ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията от коронавируса, съобщават Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Настоящата пандемия е най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той предупреди, че това може да доведе до рецесия, "която вероятно няма аналог в близкото минало".

Гутериш произнесе реч по време на стартирането на доклад на ООН за потенциалното социално-икономическо въздействие на епидемията. Броят на потвърдените случаи по света вече е близо 850 000, а починалите са повече от 41 000. Повече от 181 000 души в Америка са заразени, сочат данните, събрани от университета на Джон Хопкинс.

Междувременно Испания, една от най-тежко засегнатите страни, регистрира 849 смъртни случая през последните 24 часа - най-големият брой жертви за един ден. Във Великобритания общо 3089 души са загинали до 30 март - ръст от 381, съобщават властите. Сред жертвите е и 13-годишно момче.

Изказвайки се в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш заяви: „Новата коронавирусна болест атакува обществата в основата им, като отнема животите и препитанието на хората. Това, от което светът има нужда сега, е солидарност. COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскваме заедно от създаването на ООН".

Гутериш призова индустриализираните нации да помогнат на тези, които са по-слабо развити или потенциално „изправени пред кошмара на болестта, разпространяваща се като див огън“.

Източник: Днес.бг

Снимка: БНР