10-годишно момче е намерило бъг във Facebook, където уж деца под 13-годишна възраст не могат да се регистрират, чрез който е имал възможността да изтрие почти всеки коментар в социалната мрежа.

След като е направило откритието си, момчето веднага се е похвалило на Facebook и това му докарало награда от 10 000 долара, съобщава финландското издание IItalehti, като в крайна сметка Facebook потвърди новината.

Яни, който е от Хелзинки, е открил пробива в сигурността в Instragram съвсем сам. Изпратил е мейл към Facebook, за да съобщи за бъга, като е предложил доказателства със снимки как изтрива коментари на тестов акаунт. От социалната мрежа са оправили бъга още през февруари, а момчето си е получило паричната награда през март.

Яни е добил базовите си умения по отношение на сигурността онлайн изцяло от видеа в YouTube. Той си мечтае като порасне да бъде един от многото хакери, чиято работа е по цял ден да търсят бъгове в софтуера на различни компании. Въпреки това, наградата вече я е използвал, за да си купи ново колело, футболен екип и нови компютри за двамата си братя.

Яни е най-младият хакер, на който Facebook е платила награда за намиране на бъгове към днешна дата. Предишният "рекорд" се държеше от 13-годишно момче.

Очевидно Facebook програмата за награждаване на хакери определено има ефект. Февруари тази година компанията обяви, че от старта на програмата в края на 2011 г. е платила 4,3 млн. долара на над 800 души, които са намирали пробиви в нейния софтуер. Новата придобивка Instagram бе добавена към програмата през 2014 г.

Източник: Dnes.bg

Снимка: telegraph.co.uk