Най-малкото кралство в света се нарича Таволара и се намира на юг от Сардиния, разказва любопитната история на острова BBC. Като всяка монархия и Таволара си има крал. Това е 83-годишният Антонио Бертолеони, по-известен като крал Тонино. Бившият рибар обожава да лови калмари и да се занимава с градината си. Определя себе си като „най-обикновения крал в света“ и господства по шорти и сандали. Монархът притежава и ресторант.

Поданиците му са 11 жители на острова, които обаче не го обитават постоянно и около 100 кози. Именно пъргавите преживни животни са и причината за създаването на монархията. Историческите хроники разказват, че козите тук имали златисто жълти зъби, заради водораслите и лишеите, с които се хранят. Всъщност през 1807 год. пра-пра дядото на днешния крал се заселва на необитаемия остров. Джузепе Бертолеони дошъл тук, защото се оженил за две сестри.

Преместил се с мини-харема си, за да избегне затвора заради двуженството. Джузепе бил определян като наполовина пастир и наполовина пират. През 1836 год. владетелят на Сардиния Карло Алберто чул за козите със златни зъби и дошъл на острова на лов. Бил посрещнат от сина на Джузепе – Паоло. Когато пристигнал на острова Карло Алберто се представил с думите „Аз съм кралят на Сардиния“. Прадядото на Тонино пък отговорил „Аз съм Паоло, крал на Таволара“. След тридневен лов и запой, владетелят на Сардиния останал толкова очарован от домакина си, че накрая му казал „Паоло, ти наистина си крал на Таволара“. Връщайки се в Сардиния, Аберто издал документ, че малкият остров никога не е бил част от кралство Сардиния и изпратил на Паоло свитък от кралското семейство и парламента на Савой, с който се определял статута на Таволара като монархия.

Новоизлюпеният крал веднага създал герб на фамилия Бертолеони, построил и кралско гробище. Съветник на кралската фамилия дори е бил и Джузее Гарибалди, а през 1903 год. тогавашният крал на Сардиния – Виторио Мануел ІІ подписва мирен договор с жителите на малкия остров. Докато събирала снимки на световните лидери, британската кралица Виктория поръчала на военен кораб да акостира в Таволара и да снима кралското семейство. Снимката дълги години е била в Бъкингамския дворец. През 1962 год. обаче, 126 години след създаването на кралството, на независимостта на малката монархия е сложен край. Там е изградена база на НАТО. Точно както и Сан Марино, така и Таволара никога не е бил включван официално в границите на модерна Италия.

Кралството в момента е превърнато в семеен бизнес. Фериботът, който води туристи тук се управлява от кралския племенник Никола. Принц Джузепе и принцеса Лоредана пък се грижат за ресторанта на плажа. Кралството е едно от любимите места на водолазите, заради чистата си вода и множеството морски обитатели, които могат да се видят. Кралят и семейството му технически се водят италиански граждани. Тонино обмислял да отправи апел към сина на последния италиански крал, за да признае отново кралството. Отказал се обаче. „За мен е привилегия, че просто живея тук“, обяснява монархът, загледан в изумруденото си кралство и допълва „Кой се нуждае от корона, след като има дворец?“