Днес е световният ден на котката, съобщава БНТ. Повечето любители на животните отбелязват деня с клипчета на играещи и мъркащи котета. Той е бил празнуван за пръв път през 2002 г.

Опитомени, макар и не напълно като кучетата, още преди около 13 хил. години, котките са били постоянен спътник в живота на хората, пазейки ги от гризачи и споделяйки домашния уют, в чието въплъщение са се превърнали.

В древен Египет богинята котка Бастет е в релация с богинята лъвица Сехмет, а стотици хиляди мумии на котки са открити в гробници. Котките са били продавани от жреците и служели като пазители на домовете на хората, особено пред т.н. птолемейски период.

От 40 вида в семейство Коткови, включително от лъвовете, леопардите и т.н., домашната котка е най-успешният ловец и може би най-честият и желан домашен любимец.

Изключително важно е, когато решите да се сдобиете с котка, да отделите място в дома ви, което тя да почувства като свое. Друг път обаче проблемът може да се окаже по-сложен, тъй като може да произтича от травма в миналото на животното.

"Котките са свръх чувствителни към емоциите и тогава е нужна компетентна помощ ", казва зоопсихологът и специалист по котките от Хонконг Бригън Картър. Тя помага най-вече на собствениците на котки, чиито домашни любимци са неуправляеми, драскащи, хапещи, съсипващи мебелите и уриниращи извън тоалетните. В повечето случаи проблемите имат повече общо със самите собственици, отколкото с домашните любимци.

"Повечето хора наистина не разбират и не желаят да предприемат промяна на домашната си среда, която е необходима, за да се адаптират котките при идването им в дома".

Хората просто не знаят много за това и именно тогава идва Картър на помощ.

"Виждам често много безупречно място с хубави кожени мебели, а за котката няма нищо пригодено. И така, какво ще прави котката? Котката трябва да си наточи ноктите“.

Понякога решението за разрушителното поведение може да бъде много просто - да се купи дърво за катерене, както и играчки за котката.