Северни сияния оцветиха небето над множество държави, включително и у нас, в нощта на петък срещу събота. „Метео Болканс“ публикува и снимки на потребители от България. Според учените явлението се дължи на екстремната геомагнитна буря от най-високата пета степен, която достигна земята в четвъртък.

Северно сияние беше видяно в Румъния, предаде Аджерпрес. Според астронома д-р Адриан Шонка от Астрономическа обсерватория „Амирал Василе Урсяну“ такава интензивност на явлението не е била виждана от стотици години.

Феноменът е можел да се проследи с невъоръжено око на север, особено извън градовете – в райони, които не са засегнати от светлинно замърсяване.

Сияние озари небето над Великобритания, Германия и Ирландия заради изключително силната геомагнитна буря, съобщи ДПА.

Във Великобритания „изумителното“ небесното шоу се е виждало от североизточния бряг, Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир. То е достигнало и Ирландия, като националната метеорологична служба е качила снимки от него в социалните мрежи.

Явлението е оцветило небето в цикламено, зелено и тюркоазено в Германия. Германската метеорологична служба също е публикувала снимки на Алпите, осветени в розово, както и на ярки светлини над Франкфурт.

В САЩ северно сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния.

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси. В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса. Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ - това обяснява защо понякога могат да се видят проявления чак до Великобритания.

Източник: БТА