През годините българската литература е търпяла своите спадове и възходи, но никога не е преставала да бъде част от нашия живот. Днес ще ви представим седем нови творби от български писатели, които си заслужава да бъдат прочетени. Още повече, че техните автори са се постарали да предложат много и различни теми за размисъл. Някои от тези издания са стихосбирки, други третират любопитни теми като история, философия и психология, но общото между всички е, че са написани с искрена любов към своите читатели.

„Тервел. Роденият да побеждава“ от Димитър Петров е една чудесна книга-игра, която ще ви отведе в отминали времена, където дебнат опасности, премеждия и предизвикателства. Всеки българин трябва да познава и да се гордее със своето минало, затова писателят Димитър Попов е решил да привлече интереса на младото поколение към живота и делото на един от най-великите български владетели.

Действието се развива през 701 година, няколко десетилетия след като хан Аспарух е създал нашата държава. Сега предстои неговият син да се изправи пред изпитанията, които се задават. Дали той ще е успее да се справи и какви неочаквани обрати предстоят? Читателят ще се забавлява истински, защото именно от неговите действия ще зависи не само съдбата на България, но и тази на цяла Европа.

„Чародейски лек“ от Калина Румена третира темата за древните лечителски традиции, залегнали в основата на съвременната народна медицина, към която много хора днес проявяват огромен интерес. Авторката е позната на широката читателска аудитория и с още две други книги, третиращи подобни проблеми - „Шепот на знахарки“ и „Билка недокосниче“. 

Народните лекове, които от дълги години се предават от уста на уста, често пъти са в пълно противоречие с принципите на съвременната материалистична цивилизация. Но дали си струва да отхвърляме тяхното значение с лека ръка?

Аз съм българче“ от Александра Колева ще се превърне в страхотен подарък за всяко любознателно дете. Тази книга, събрала между кориците си богата информация за най-вълнуващите ни празници, традиции и обичаи, е ориентирана към най-малките. Главната идея на авторката е чудните български стихчета да сплотят семейството, давайки възможност на мама и татко да прекарат спокойни и приятни мигове, забавлявайки се в компанията на своите деца. Нека заедно прекрачим прага на една по-красива и изключително вълнуваща реалност, където можем да мечтаем на воля и да сбъдваме своите мечти!

Развалини“ от Тома Марков е книга със стихове, които ще успеят да докоснат сърцата на читателите, да ги накарат да поспрат в забързаното ежедневие и да се замислят за истински важните неща в живота. В този несигурен свят е добре от време на време да си задаваме въпроси за нашето съществуване, за това накъде сме се запътили и дали, без дори да забележим, не сме се отклонили твърде много от първоначалната посока.

„Макиавели отвъд лицемерието“ на София Петрова ни среща с един от най-нашумелите и най-обсъждани философи, чиито идейно-политически трактати не спират да вълнуват хората от векове насам. Някои определят Николо Макиавели като „най-великия теоретик на обществената мисъл“, докато други го считат за „бащата на двуличието в политиката“, но факт е, че вече повече от 500 години неговите схващания продължават да разпалват страстите и да са предмет на оживени дискусии.

Великият философ е роден във Флоренция през 1469 година. Получил възможно най-доброто образование за своето време, той заема важни държавнически постове и се изявява като военен стратег, политически съветник и дипломат. Интересното е, че днес неговите тези продължават да бъдат все така актуални, при това дори в много по-голяма степен, отколкото във времето, в което е живял.

„Психология на невербалното общуване“ на Васил Г. Мадолев е още едно ново предложение, което е посветено на друг вид общуване, при което не са необходими думи. Оказва се обаче, че то в голяма част от случаите ни дава дори далеч по-пълна и по-достоверна информация, отколкото вербалното. Четивото е много интересно и ще се хареса на широк кръг читатели. В книгата са представени и примери както от света на художествената литература, така и от различни клинични и криминални психологически практики.

Излизане от съня“ на Георги Борисов е стихосбирка, която ще развълнува всеки. Като истински майстор на мерената реч, поетът ни очарова с неочаквани рими, великолепни метафори и съвършена ритмичност. Малко са поетите, които могат да повлияят толкова силно върху своята аудитория, но Георги Борисов определено е един от тях.