Френският писател Мишел Уелбек казва, че е бил „изненадан“ и „не е видял опасността“ да се окаже участник в еротичен филм, предаде АФП, като цитира интервю на твореца пред изданието „Журнал дьо диманш“.

През ноември 2022 г. авторът на романа „Карта и територия“ (отличен с награда „Гонкур“ през 2010 г.) подписва договор с нидерландския режисьор Стефан Руйтенбек за порнографски филм. 

„Не мислех, че съм достатъчно известен за секс кадри. Това се случва на актьори, певци, телевизионни водещи, футболисти, политици. На писателите, обикновено, не“, добави Уелбек.

На въпроса относно договора, подписан за снимките, писателят го нарича „жалък“.

„Но това, което отчасти намалява моята глупост, е, че нямах намерение да снимам порно“, каза Мишел Уелбек и твърди, че не е видял клауза, която позволява „използването на двата часа снимки, направени в Париж“.

Писателят от месеци се опитва да забрани кадрите, заснети от нидерландския режисьор в края на 2022 г., като твърди, че е бил измамен, че няма да бъде разпознат.

През февруари френски съд отхвърли искането на Уелбек продукцията да бъде забранена.

Нидерландски съд постанови същото решение, но позволи на романиста да гледа филма „Кirac 27“ преди излизането му на екран.

Писателят ще публикува на 24 май издание, посветено на проблемите му с режисьора Стефан Руйтенбек, съобщава издателство „Фламарион“.

Мишел Уелбек е влиятелен автор, признат заради умението си да наблюдава индивидуалните и колективните прояви в западните общества. В същото време е противоречива фигура заради негови расистки и ислямофобски изказвания, отбелязва АФП.

Източник: БТА