През 1921 г. баскетболистът Чарлз Х. "Чък" Тейлър посещава офиса на Converse в Чикаго, за да се оплаче, че кецовете на фирмата са наранили краката му. Това е началото на революция. Фирмата, основана през 1908 г. от Маркиз Милс, първоначално се специализира основно в производството на... галоши.

Първият обрат настъпва през 1915 г., когато марката се концентрира върху производството на спортни обувки. Както може да се предположи, те не са били особено удобни. Намесата на Тейлър обаче имала важни последици – спортистът предлага на марката Converse да създаде специална линия баскетболни обувки и става неин убеден популяризатор. Не е изненадващо, че по-късно маратонките са наречени на негово име и стават известни като Converse Chuck Taylor All Star.

През следващите десетилетия моделът се превръща в част от попкултурата – метъл, пънк и гръндж музиканти най-известният филмов боксьор Роки Балбоа и главният герой от култовия телевизионен сериал „Доктор Кой“ носят кецовете Converse. Повече от 60% от американците са имали или имат свои Converse, а в световен мащаб са продадени повече от един милиард чифта.

Класическите черно-бели обувки Converse Chuck Tylor All Star за мъже, жени и деца се различават само по размера, т.е. са типични унисекс обувки, които подхождат на всеки. След един век най-класическият вариант на Converse се продава почти непроменен, което не означава, че марката не експериментира с емблематичния модел.

Стрийтуеър в цветовете на дъгата

Неповторимият суров вид на Chuck Taylor All Star се състои от горна част от платно, подсилена с гумени елементи в областта на пръстите, нашивка с лого и гумена подметка с черна ивица и ромбоидна шарка на грайфера. В края на 50-те години на миналия век на пазара се появява версия с ниска горна част, популяризирана между другото от сърфистите, които предпочитат този модел заради лесното му събуване на плажа. Въпреки че черно-бялата цветова схема все още е най-популярна, марката бързо започва да експериментира с цветовете на материалите – през 70-те години например предлага маратонки в цветовете на университетските отбори, така че играчите и техните фенове да могат да изразят солидарността си с университетския отбор. Днес могат да се намерят много цветови варианти на обувките Converse Chuck Taylor All Star – дамски модели в снежнобяло и нежни пастелни цветове, мъжки и унисекс модели в тъмнозелено, червено и черно, както и варианти с шарена горна част или разноцветни ивици по ръба на подметката. Марката Converse успява да ни изненада всеки сезон!

По-високо ниво

Цветовата еволюция на прочутите обувки е впечатляваща, но не по-малко впечатляващи промени има и на нивото на подметката. С какви нововъведения е известна марката Converse днес? Дамските маратонки явно са се развили, като по улиците властва линията маратонки Lift – обувки на висока подметка, която не само се вписва в уличните тенденции, но прави пропорциите на фигурата по-естетични. С това обаче експериментите не свършват! Дизайнерите на американската марка съчетават футуристични вдъхновения и ретро елементи, за да създадат един от най-впечатляващите модели на всички времена – Converse Run Star Motion. Текстилната горна част, копирана почти 1:1 от водещия модел на марката, е съчетана с масивна, многопластова подметка със зигзагообразен ръб и оребрен грайфер. Това са обувки, които напълно изразяват енергията на големия град, неговото разнообразие и динамика.

Творческите търсения на дизайнерите от Масачузетс със сигурност няма да спрат дотук. Открий марката, която се е превърнала в символ на свободата и себеизразяването! Мъжките и дамските модели от най-новите дропове на Converse те очакват в магазин Sizeer.