Спектакълът струва милиони долари

Тълпи от любопитни египтяни се очаква се очаква да изпълнят улиците на Кайро, за да наблюдават исторически парад с техните древни владетели.

По време на струващия милиони долари спектакъл 22 мумии - 18 крале и четири царици, ще преминат от Египетския музей до новото място, на което ще бъдат положени, което се намира на около 5 км. от него.

При засилена охрана, която отговаря на кралската им кръв и статута им на национални съкровища, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация по време на нещо, което в страната наричат „Златен парад на фараоните“.

Те ще бъдат преместени най-тържествено по реда на тяхното управление – от Таа II Секененре от Седемнадесетата династия до Рамзес IX, който е управлявал през 12-и век преди Христа, пише BBC.

Една от основните атракции е крал Рамзес II, най-известният фараон от Новото царство, който управлявал в продължение на 67 години и е запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга атракция е царица Хатшепсут, която е първата жена фараон. Всяка от мумиите ще бъде транспортирана в специално украсен автомобил и ще бъде придружаван от охрана.

Властите в Египет се надяват, че новият музей, който ще отвори изцяло този месец, ще помогне за съживяването на туризма, който е основен източник на чуждестранна валута за страната.

Индустрията пострада от политически спорове в страната през последното десетилетие, а в последно време и от пандемията.

Днешното преместване на мумиите ще бъде стриймвано онлайн за почитателите на древен Египет. Новата зала, където ще бъдат поставени те, ще бъде отворена за посетители от 18 април. Събитието се очаква да е грандиозно, но египетските мумии отдавна се свързват със суеверия и лоши поличби.

Напоследък в Египет имаше поредица от трагедии. Само през последната седмица десетки хора загинаха във влакова катастрофа, а най-малко 18 души бяха убити при срутване на сграда в Кайро.

Докато течеше подготовката за прехвърлянето на мумиите Суецкият канал бе блокиран от контейнеровоза Ever Given за повече от седмица. Потребителите на социалните медии започнаха да се питат дали за всичко това не е виновно "проклятието на фараоните".

Източник: Profit.bg