Успехът в развлекателната индустрия винаги е била предизвикателство дори за амбициозните таланти, но стрийминг услугите промениха играта. Чрез тези платформи човек може да покаже своите умения, били те в изкуството или друга сфера, пред милиони хора по целия свят, без да зависи от звукозаписна компания, филмово студио или мениджърска агенция.

С появата на цифровите медии е по-лесно от всякога да се публикува съдържание. Това, което някога за мнозина бе просто хоби, сега е кариера за хора по целия свят. Което обаче не означава, че е лесно. Всъщност възходът на дигиталните медии направи по-трудно от всякога да изпъкнете пред конкуренцията. От друга страна, инструментите, с които можете да успеете онлайн са на разположение денонощно, а в повечето случаи дори не струват нищо.

Сцена за всеки

Що се отнася до развлекателната индустрия, платформи като YouTube, Instagram Live и Twitch значително улесняват артистите в създаването на съдържание.

Дори традиционно високата бариера за влизане във филмовата индустрия бе свалена драстично, тъй като в днешно време всеки може да създаде собствен филм или сериал и да го качи онлайн без дори да се налага да преминава през традиционните канали на разпространение.

Тези платформи също така разшириха потенциала на цифровите медии да превръщат успешни таланти в признати професионалисти, предоставяйки поле за изява на хора с всякакви умения.

Интернет е чудесна платформа за “изравняване на полето” по отношение на възможности за развитие. Това е място на което геймъри, инструктори, обществени лидери и дори хора, които просто търсят място, където да споделят своите мисли, получават равни условия за достъп до широка аудитория.

Чрез влогинг платформите например хората могат да представят и предадат своите уникални таланти в области като готвене, спорт, гримиране и какво ли още не.

С малки стъпки към успеха

Онлайн услугите за съдържание предлагат достъпност, която е добре дошла както за създателите, така и за техните последователи. Благодарение на Интернет, свободните артисти вече могат да публикуват, разпространяват и продават своето съдържание почти мигновено.

Известният рапър Drake например е забелязан именно след като започва да публикува своите песни онлайн. Подобна е историята на Финтан "EasyWithAces" Хенд, който достига нови висини в своята покер кариера благодарение на стрийминг платформата Twitch.

А какво ще кажете за световно известната актриса и модел Кейт Ъптън, чиито успехи започват след видео качено в YouTube?

Изненадващо е колко голяма аудитория можете да изградите, ако започнете да предлагате качествено съдържание или да демонстрирате уменията си онлайн.

Най-полезното на онлайн платформите за споделяне на съдържание е, че там няма ограничение кой може да публикува, стига да спазвате правилата на платформата. 

Всеки който има креативна идея или интересно умение може да ги сподели със света и да си спечели маса фенове. А благодарение на социалните медии можете да си изградите база от последователи, от която по-късно дори да спечелите чрез продажбата на ексклузивно съдържание или чрез осъществяването на рекламни и спонсорски сделки.

Всичко това обаче не идва на тепсия. Трябва да имате добри познания за това как работят дигиталните медии и стрийминг платформите, за да можете да изградите лоялни последователи и да им предложите съдържание, което ще им се хареса.

Целенасочени усилия

За да станете успешен стриймър или въобще онлайн “звезда” са необходими време, отдаденост и богат набор от лични и професионални умения.

За да започнете с подобно начинание, е нужно да знаете коя е вашата идеална публика и какво би я заинтригувало. Има много сайтове, които могат да ви помогнат да се откроите от тълпата, анализирайки вкусовете и предпочитанията на онлайн потребителите.

Следващата стъпка е да определите формата, който искате да използвате. Освен към стрийминг можете също така да се ориентирате към блогове, влогове, подкасти и т.н.?

След като сте решили кой тип съдържание е най-привлекателен за вашата аудитория, трябва да изберете подходящата платформа за създаване на такова съдържание. 

Повечето от тях са подходящи за разнообразни публики и създатели на съдържание, но други са по-нишови.

Някои са по-лесни за използване, но може да предлагат по-ограничени възможности, докато други могат да отнемат повече време за усвояване, но предлагат повече творческа свобода. 

Освен това, създателите на съдържание трябва да са наясно и с ограниченията на платформата, тъй като всяка има свой собствени правила, които понякога могат да бъдат доста строги.

След като всичко това е на мястото си, идва същинската работа-създаване на актуално и интересно съдържание и поддържане на интереса на публиката.