Италианката Клаудия Бордожньо спечели картина на Пабло Пикасо, оценена на поне 1 милион евро, в кампания за благотворителна кауза, в което всеки билет струваше 100 евро.

Тегленето на името на печелившия стана в Париж, а повечето от събраните 5.1 млн. евро отиват за проекти за чиста питейна вода и училища в Африка.

Милиардерът от Монако Давид Нахмад, който предостави картината, ще получи 900 хиляди евро. Но той също така дари 100 хиляди евро на организацията CARE, която ще реализира проектите в села в Камерун, Мадагаскар и Мароко.

"Пикасо би харесал подобна кампания, защото се интересуваше от хуманитарни и обществени каузи", каза за "Ройтерс" Пери Кошен, организатор на продажбата. Според нея пандемията от коронавируса е забавила приключването на търга, в който са продадени над 51 хиляди билета. "Но тази криза показа също колко важно е да си мием ръцете, а това може да се постигне само с достъп до чиста вода."

Това е вторият подобен търг с благотворителни цели. При предишния през 2013 г. 25-годишен американец спечели картина на Пикасо, а бяха събрани 4.8 млн. долара за защита на древния град Тир в Ливан. Сега организаторите се надяват да провеждат подобни кампании всяка година в полза на различни организации.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: Ройтерс