Холандци пристигат в село Българи, за да видят на живо уникалните нестинарски игри. Групата ще е от 50 човека, очакват се много гости както от страната, така и от чужбина. „Още по Коледа къщите за гости бяха запазени. На желаещите препоръчваме да отсядат в Ахтопол и близките села“, обясни кметицата на странджанското село Недка Лапчева.

Миналата година над 500 души са дошли да наблюдават играта в жаравата. Въпреки че има време до 3 юни, селото вече е в подготовка за ритуала. На площада, в центъра на Българи е оформена кладата, която ще гори през деня, за да се превърне в огнена жарава. 5 кубика дъб ще бъдат изгорени в деня на Св. Константин. 3 юни и нестинарските игри са кулминацията на обреда, но за местните хора същинската подготовка ще започне малко по-рано.

На 25 май нестинарите и хора от Българи и близките села ще се съберат на старото аязмо на Влахов дол. „Това е вид енергийно зареждане за нестинарите. За това място има много легенди и то е от особена важност. Задължително се идва в последната неделя на май“, обясняват местните. Два дни преди събирането на Влахов дол пък се отварят всички аязми в околността. Те са били затворени цяла година и сега ще бъдат почистени, а на капаците, които ги пазят се слага дъбова клонка.

Смята се, че водата е лековита, но всеки, който пие от нея трябва да остави желязна пара. Без да си откупиш лечебната вода, не можеш да пиеш, категорични са старите хора. Иконите на Св. Св. Константин и Елена в момента се пазят в църквата на селото. Храмът е изграден през 1911 год. на мястото на старата църква, която е била опожарена през 1903. Тогава цялото село е било подпалено и десетина години по-късно хората се връщат и започват да го възстановяват.

Църквата пази дървени икони от 1884 год., които са дарени „от гърците в Кости“. В конака до църквата пък се пази нестинарският тъпан. На 3 юни иконите на двамата светци ще бъдат донесени в конака и ще бъдат облечени. „Иконите се обличат, за да не се пипат с ръце образите на светците. За това и едната ни икона е опашата. Тя има дръжка, като целта отново е човешка ръка да не докосва ликовете на Св. Св. Константин и Елена“, обясни още Недка Лапчева.

Нестинарските игри са част от културното наследство на ЮНЕСКО, за това и хората тук много държат ритуалът да се спазва в автентичния му вид. Никакви отклонения от традициите, предавани през вековете не се позволяват. В селото имат още два много важни празника, които са част от обредния календар.

На 2 август тук се почита Св. Илия, а на 28 август Света Богородица. Някога за тези празници жените са обличали различни празнични носии. Тях можете да видите в музея, който е изграден в селото. Там съхраняват и първия филм за нестинарите, сниман още през 1964 год. Можете да видите и новия филм, който е в 3D формат и разказва за уникалния обичай.