Филмът "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан, предаде Ройтерс.

Социалната сатира удържа победа в надпреварата с други 20 филма, отбелязва ДПА.

"Триъгълник на тъгата" е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна. 

Лентата е разсъждение за абсурдността на капитализма, за отношенията между силните и слабите и за социалното неравенство.

Филмите "Близост" на Лукас Донт и "Звезди по пладне" на Клер Дени си поделиха наградата на журито на кинофестивала в Кан.

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели наградата за най-добра главна мъжка роля за участието му във филма на японеца  Хирокадзу Корееда "Брокерът", предаде Франс прес. Във Франция той бе представен под името "Добрите звезди". Във филма актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета, около който се събира разнородна група хора.

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими взе наградата за най-добра главна женска роля за участието ѝ в трилъра на Али Абаси "Свещеният паяк", предаде Франс прес.  Във Франция той бе представен под името "Нощите на Машхад".

На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради сексуален скандал.

Във филма, за който сега бе наградена в Кан Зар Амир Ебрахими, се разказва за журналистическо раследване на посегателства над проститутки в град Машхад, дело на сериен убиец.

Филмът "Военно пони" за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата "Златна камера". Отличието се дава за филмов дебют измежду филмите, представени във всички категории на феста, предаде Франс прес.

Филмът е дело на Джина Габъл и Райли Киоу. Последната внучка на Елвис Пресли. Филмът бе представен в раздела "Особен поглед" на фестивала в Кан.

Тазгодишното 75-о издание на кинофестивала се провежда в пълния си блясък, след като през последните две години имаше ограничения заради коронавирусната пандемия.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс