Американското списание „Форбс“ представи братята Кирил и Георги Домусчиеви като първите милиардери на България.

Двамата бизнесмени са започнали от продажбата на обувки и са стигнали до бизнес с ветеринарни продукти, недвижими имоти, корабни превози и футбол. Само от конгломерата "Адванс пропъртис" всеки от тях има по 2.1 млрд. долара плюс пари в брой от предишни продажби и дивиденти, изчислява изданието.

Домусчиеви притежават шестата по големина в света компания за ветеринарни продукти, която са купили за малко над 20 млн. долара, а днес между другото има 11 завода в 4 държави, включително пет са в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина. Кирил е обявен за почетен гражданин на Небраска заради инвестициите им във фабрика за ваксини в Линкълн.

От офис сграда в София, която не бихте отличили с нещо особено, те са изградили империя за най-малко 4.2 млрд. долара, купувайки закъсали държавни фирми и разширявайки дейността им, пише „Форбс“.

Бургас също присъства в статията на световноизвестното списание. Посочва се, че доходността от корабните им превози се увеличава и от получената през 2012-2013 г. ключова концесия за два терминала на местното пристанище, като през 2019 г. тя бе удължена до 2065 г.

„Всичко това постигаме благодарение на успехите и професинализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света!“, написа по повод статията Кирил Домусчиев във фейсбук.

Източници: Дневник, 24 часа

Снимка: Форбс