Момичетата и момчетата в определена възраст искат да приличат на възрастните във всичко.  Особено що се отнася до дрехите и поведението. Затова трябва да се развие вкус и стил у детето още от ранна възраст. Днес множество моделиери отделят особено внимание на детските дрехи и аксесоари, в това число и на банските, които се предлагат в стилни и ултрамодерни варианти.

И, тъй като сме много чувствителни и внимателни на тема деца, добре е всички родители да знаят на какво да обърнат внимание при покупката на детски бански. Да знаят какви модели да изберат, какъв да е размерът, от какъв материал да са направени,какви са особеностите и преимуществата на избрания за децата бански. Да са запознати с модните модели , тъй като подрастващите определено имат претенции и свой вкус.

Банските са нужни на децата не само като плажен атрибут, но и като предмет на хигиената на морския бряг. Още повече, че особено от третата година нагоре, децата са много активни. Много силно проявяват желание за самостоятелност и независимост от родителите. Искат във всичко да приличат на възрастните и се държат като тях.  И много често се налага да се купува бански като на мама или тате.

Как да избираме бански за нашите деца? Преди  да тръгнем на покупки, трябва да сме определили вече модела, разцветката и целта, за която ще служи банския. Ако е за активен отдих или къпане, трябва да обърнете специално внимание на подплатата, която е важен елемент, защото предотвратява замърсяването на кожата. Качественият детски бански е качествено изработен – без твърди ръбове и стърчащи конци – само равни шевове.

Като цяло детските бански се изработват в ярки цветове, с различни принтове. За да се убедите, че щампата няма да се отмие или да изгори на слънцето, трябва да я потъркате леко с бяла салфетка. Ако по нея няма и следа от боя, то банският ще се ползва няколко сезона и няма да загуби първоначалния си вид.

А разтягайки изделието, може да проверите неговата еластичност. Добрият бански веднага ще приеме първоначалната си форма. За най-малките деца не е препоръчително да се купуват обилно декорирани бански. Камъни, пайети, мъниста, перли и подобни украшения са опасни за вашите мъници.

За малките и подрастващите деца размерът на банския съответства на ръста. Трябва преди покупката да се измерят ръста, обемът на гърдите, талията и бедрата. А най-добре е и детето да участва при избора на бански и да го премери.

 Банските за момичета, както и при жените са открити и цели. Моделите в две части са предназначени за плаж. Целите са подходящи при почивка край река, езеро и басейн или за различни спортни занимания. Банските за плажа се отличават от останалите по своите ярки и разнообразни цветове, красиви декори и принтове.  

Банските за басейн са по-лаконични, без украси, главно практични и комфортни. Материята , от която се шият, е специална и противостои на вредното влияние на хлора. Това също трябва да се знае при покупката на детски бански.

Разнообразието на банските за момичета е голямо – цели, с шорти, с поличка, половинки, с дълъг или къс ръкав. Целите бански са особено комфортни и са чудесен избор за активните деца. Може да са със закрит или открит гръб, който е подходящ за загар и бързо съхне. Особено внимание при покупката на закрит бански трябва да се обърне и на презрамките. Най-практично е да се изберат модели със завързване, което е по-практично, защото във времето напред може да се контролира размера на банския съобразно ръста на детето. За по-активен отдих може да се избере бански с кръстосани на гърба връзки.

Съществува голям избор и при банските в две части. Остава вашата малка принцеса да определи цвета и модела. Горната част може да бъде във вид на топ, връх, потник. А долната – бикини, шорти, поличка или с прибавено парео.

Не толкова богат е изборът при момчетата. За тях има два варианта – класически бански и шорти. Важен фактор при покупката на бански е той да е с правилен размер. Плувките добре да покриват задните части, а шортите да не са тесни и да не сковават движенията. Шортите могат да бъдат къси или дълги. Освен стандартните класически черни и сини цветове, се изработват бански за момчета от ярки тъкани с различни принтове и декори.

И на края да споменем, че много водещи марки пускат вече колекции детски бански за лято 2022.