Немската овчарка Роко обра овациите на учениците от ОУ „Васил Априлов“. Децата трябваше да отработят спешна евакуация след сигнал за поставено взривно устройство в сградата на училището им.

За по-голяма достоверност на място пристигна и граничарското куче Роко. Красивата овчарка е част от екипа на Гранична полиция към Летище Бургас.

Роко е обучен да открива взривни вещества. За да е в добра форма, се налага всеки ден да прави тренировки. До момента не е имал пропуск, но за щастие в реална ситуация не му се е налагало да намира заложена бомба.

В демонстрацията пред бургаските ученици Роко се справи повече от блестящо. Той бързо надуши „взрива“ и получи като награда аплодисментите на стотици деца и любимата си топка-играчка.

Роко е част от Гранична полиция още от бебе. На 40 ден от раждането му той е отишъл да живее при своя партньор Георги Савов.

В момента обаче домът му е на летището, където и официално работи от половин година. Научен е, че когато намери взрив трябва да запази спокойствие и да легне непосредствено до съмнителния предмет.

Извън работа е дружелюбен, рядко лае и не напада хора, обясни колегата му.