„Най-скъпата къща в България изглежда така, сякаш е от Бевърли хилс“ – под това заглавие издание за имоти от групата „Дау Джоунс“ в САЩ показа във видео дом край София, за който се търси купувач, информира Дневник.

Репортажът от петък описва накратко София, като акцентира по-скоро на инвестиционното предимство на къщата. Като аргумент се посочва, че преди година – през третото тримесечие на 2022 г., поскъпването на жилищните имоти в страната е било с 14.6% на годишна база. Което поставя България на 13-то място в света пред държави като САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Сингапур...

От Mansion Global (бел.ред. - едноименна притурка има към „Уолстрийт джърнъл“) не казват кога имотът е предложен пазара, а от видеото се вижда, че кадрите са на Sotheby's International Realty. На сайта на българското представителство също не е отбелязано от коя дата се продава. Но ясно се вижда, че това най-скъпата им оферта – почти два пъти по-скъпа от следващата я по цена къща на проф. Кирил Маричков от 1912 г., която е паметник на паметник на културата.

За къщата в Бистрица са поискани 10.5 млн. евро, което е почти 21 млн. лева. „Емблематичният семеен дом“ от проф. Маричков в центъра на София се предлага за 5.5 млн. евро.

„Екслузивният имот“ е описан като „уникална къща, олицетворение на лукса в Бистрица“.

Той е върху терен от 14.5 декара, а застроената му площ е почти 2 хиляди кв.м.

В двора има голям открит басейн, заобиколен от „красива зеленина, част от която са дръвчета бонсай, (...) символ на хармония между природа, човек и душа“.

В общите помещения, трите спални и четирите (и половина) бани масово е използван синтетичният материал за покритие кориан.

На много места на 3-етажната къща фасадата е от прозорци от пода до тавана.

За разпределението не се разказва много, освен че има фитнес и характерните за този тип имоти централно отопление, напоителна система, гараж, дрешници и сервизни помещения.

На видеото къщата ярко се отличава от околните сгради, които са предимно с характерните за района керемидени покриви и елементи от дървесина.

В репортажа на Mansion Global се акцентира на подобен контраст, като той се прави с византийския стил на храма „Св. Александър Невски“ и архитектурата в центъра на София. Като едно от предимствата е посочена близостта с Витоша, която предлагала на софиянци не само свеж въздух, но и ски курорт. (В действителност от години използването на ски съоръженията на Витоша е ограничено от проблеми с лифтовете и софиянци предпочитат да пътуват до Банско, Боровоец, Пампорово или в чужбина.)

Източник: dnevnik.bg