Пет милиона пчели са предизвикали хаос в Канада, съобщиха BBC и местни медии. На 30 август рано сутринта, близо до град Бърлингтън, кошери с пчели са изпаднали от камион, движещ се по магистралата Гуелф.

Предполагаемата причина за инцидента е, че не са били закрепени стабилно. В резултат на инцидента е установено, че огромен рояк от 5 млн. пчели свободно лети из района. Полицията е помолила жителите на близките къщи и пътниците от преминаващите автомобили да затворят прозорците си от съображения за безопасност, а също така е препоръчала на пътуващите пеша да избягват района. На мястото е пристигнала полиция, както и професионални пчелари.

Майкъл Барбер е събуден от поредица телефонни обаждания в 7 сутринта от местната полиция с молба за помощ. Когато пристигнал, видял облак от „полудели пчели“, които били много „гневни, объркани и бездомни“.

Той и други пчелари помогнали за примамването на пчелите в кошерите и ги върнали обратно в камиона. Някои от полицаите бяха ужилени, но никой от хората, които са ликвидирали последствията от инцидента, не е отишъл в болница.

Отстрани на пътя пчеларите оставили няколко кошера с надеждата, че пчелите, които са отлетели надалеч, ще успеят да се върнат. След няколко дни кошерите ще бъдат взети оттам и транспортирани до местоназначението им.

По-рано беше съобщено, че в Шотландия рояк пчели е превзел бар в центъра на град, след което собствениците трябваше временно да го затворят. Готвачи, бармани и сервитьори бяха принудени да се евакуират през задния вход.

Източник: nova.bg