Третият ден от третото издание на Фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ) донесе на бургазлии коктейл от емоции и срещи. Културната форма се организира от Гранд Хотел и СПА Приморец с любезната подкрепа на община Бургас. Първата среща подари на бургазлии време с големия актьор, писател, общественик, парламентарист, заместник-министър на културата Явор Милушев. Втората - показа на сцената на Държавна опера в морския град зашеметяващия спектакъл "Мария от Буенос Айрес".

Проливният дъжд не спря любопитната публика да достигне до 5-звездния пристан в началото на Морската градина - "Приморец". Там я очакваше усмихнатият Явор Милушев със своята книга "Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира". На първия ред - великолепната Татяна Лолова - покровител на второто издание на ППАФ. "Сладур мой, благодаря ти, че за трети път идваш на представянето на тази моя книга" - обърна се към нея аристократът на българските кино и театър. "Всъщност е за втори път" - отвърна му Татяна Лолова - "Цветана е далече, (великата Цветана Манева е съпруга на Явор Милушев, бел. авт.) в другия край на залата, можеш всичко да ми кажеш" - допълни тя. След което тези двама колоса на българската сцена си казаха, че се обичат. Това е само една топлите, човешки случки - светулки, които гостите на събитията, част от Порт Прим Арт Фест имаха щастието да си хванат.

"Благородник. Борбен човек, непримирим" - така идеологът и куратор на Порт Прим Арт Фест - художникът Стефан Божков, описа Явор Милушев. И се започна. Явор Милушев пя на публиката - за морето, за приятелството - и ѝ говори, много и все от сърце. Вместо да чете части от своят "Апокриф", специално за бургазлии, той беше приготвил текстове които допълваха, разясняваха, споделени случки и негови съждения по актуални теми, разказани в книгата.

"Здравейте, как сте приятели, как добре ли я карате? Вчера плувах в морето и се чувствах като свободна чайка в полет. Днес, гледах проливния дъжд, който преодоляхте, за което съм много благодарен. Видях три кораба. Често съм се чувствал като кораб без въже и пристан и съм търсил някой бряг. Животът е като пресечена местност. Никога не съм бил на колене и никога не съм се обърквал. Щастлив съм, че съм в Бургас. Всеки ден е различен и е много прекрасен. Затова, веселете се!" - обърна се той емоционално към публиката.

На врата му - две хлопки. "Едната ми е от овчар, който срещнах до Елена. Беше на врата на една черна овца, много хубава, гушнах си я. Другият чан ми е от майстор от "Етър"-а!" - показа Явор Милушев нагледно, коя е "овцата" от заглавието на книгата му - "Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира".

"Написах я за 4 х 2 + един сезон, зимата" - каза той. "После, реших да я спирам. Видяхме се с Георги Тоше на обяд. И той направо ми вдигна скандал - как така ще я спирам. Пиша, издавам и толкова."

Усмихнатият аристократ с чешко-български корени запозна публиката и със своя най-верен помощник и приятел в списването: един хубав, също толкова аристократичен плюшен мечо. "Не се е развалил вече 63 години. Всеки ден ме гледаше как пиша и беше мой контрол. Показвам ви го, за да си спомните вашите мечета. Какво сте мечтали и сте им споделяли. Те винаги ще са с вас" - каза на публиката той.       

"Благодаря за възможността да съм в Бургас, на този прекрасен фестивал Порт Прим Арт Фест - на Стефан Божков, на община Бургас и на този шармантен хотел, където имам много спомени. Винаги, когато съм снимал в и около Бургас отсядах тук" - сподели Явор Милушев за фестивала и емблемата на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА Приморец. "Тук се научих да пия джин фис и се запознах с Христо Фотев, с когото станахме приятели".

От цитат на Шон Бийн (като Боромир във "Властелина на пръстените") - "Никой не влиза случайно в Мордор" и #MeToo - до пчелите - Явор Милушев говори откровено с публиката и я замисля. Изказът му е увличащ, спокоен, с нотки на мъдрост и веселост, преплетени неразривно. Огромната му ерудиция, познаването на човешката душа, родовата история докоснала огромни колоси в българската история - Вазов, Яворов, Петър Дънов, Дора Габе, Мърквичка.... буквално омагьосват публиката, която слуша и попива.