Традицията победителят в конкурса за поетична книга на името на легендарния Христо Фотев да бъде обявяван на 25 март, рождения ден на поета, ще бъде спазена и тази година въпреки извънредна ситуация, съобщиха от Община Бургас.

Това ще стана на виртуална церемония във фоайето на Общината от 18:00 ч. пред представители на медиите, при спазване на строги мерки за безопасност. Обявяването ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Община Бургас.

Журито с председател д-р Лорис Манулян ще заседава също виртуално на 19 март, когато ще станат ясни петимата претенденти за големия приз. Широката номинация от 10 автори бе оповестена на 12 март.

"В тази необичайна за нас ситуация имаме две възможности - да отложим цялата церемония или да обявим призьорите, а самото награждаване, придружено с поетичен спектакъл, да се състои по-късно. Преценихме, че ще дадем добър знак, ако спазим традицията и съобщим победителя на рождения ден на Фотев", коментира председателят на журито Лорис Мануелян.

Тази година за първи път Община Бургас обяви и конкурс за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев. Първите творби вече пристигнаха. Срокът обаче ще бъде удължен до 10 април. Творбите може да бъдат предавани в Центъра за административно обслужване на Община Бургас, ул. "Александровска" 26, гише 5. В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас и студенти.