Кметът Димитър Николов връчи на емблематичния Ваньо Вълчев наградата "Златен пегас" - за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и национална култура. Тя се присъжда веднъж на две години. За писателската си работа през 2016-та Ваньо Вълчев заслужи още една от бургаските литературни награди - плакет "Петко Росен" за романа "Бягство към Византия".
 
Другите двама отличени автори са Лилия Христова  - плакет "Христо Фотев" за стихосбирката й "Ориса ме Алиса", както и Живка Иванова - плакет "Пегас" за сборника й с разкази "Плетачката".
 
Номинациите за най-доброто в бургаската литература през годината направиха литературните критици доц. д-р Елка Димитрова-Уилис и доц. д-р Пламен Антов.

 
Те също присъстваха на церемонията за връчване на наградите, наред със зам.-кмета Йорданка Ананиева, директора на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова и Веселин Пренеров - председател на комисията по култура в местния парламент.
 
Кметът Николов поздрави в аванс писателската общност за приближаващите Никулден и Коледа.
 
"Благодаря Ви, че изпълнихте с живот и смисъл новия Писателски дом, който изградихме в сърцето на Бургас. Нека Вашата читателска аудитория се увеличава с годините", каза още той.
 
В края на церемонията бе отдадена почит на двама от доайените на бургаската литература, с които за съжаление се разделихме неотдавна - Атанас Радойнов и Иван Бубалов.