Няма лъжа, това е самата истина! Бургаската легенда Ваньо Вълчев показа как се живее над дребните неща и с усмивка разказа, какво е да изпитваш удоволствие от живота, сътворявайки красиви разкази за битието на обикновените хора. В последната му книга са събрани най-добрите истории от творчеството му, а самата тя носи името на един от разказите в нея „Лула от земното кълбо“. Горе-долу така и той самият се отнася към несгодите, любовите, тъжните и весели неща, които ни се случват.

Една от големите зали в бургаската библиотека се оказа тясна за почитателите на бургаския лирик и публицист. Режисьорът Симеон Димитров не можа да посочи колко са издадените книги от Ваньо Вълчев, а авторът с привичната си усмивка смали бройката на една трета.

Подробно описание дава издателство „Либра Скорп“, които са отпечатали и този сборник с избрани произведения.
 


Автор на книгите: “Не е пух от тополи” (лирика), “Нищо лично” (сатирична поезия), “Три летни случки” (стихотворения за деца), “Ангелски грехопадения” (любовна лирика), “Посещенията на съседа Ставри” (хумористични разкази), “Усмихни се, все ще ядосаш някого” (афоризми, в съавторство с Динко Павлов), “НОФОФ” (сатиричен роман), “Бягство към Византия” (хумористичен роман), “Умираме различно” (разкази), “Когато си тръгвам” (лирика), “Две тулумбички и малка боза” (разкази), “Сексуални бракониери” (хумористични разкази), “Кога ще порасна” (стихове за деца), “Като шило у торба Мушитрънчета” (хумористична), “Лула от земното кълбо” (избрани разкази).

На 86 години Ваньо Вълчев казва, че тази книга ще е последната му, но феновете в залата бяха на друго мнение. Те искат още добре представени истории и още от неподправения му хумор.

Според него сатирата е емблема, заради която хората те срещат и очакват поредния анекдот, без да се интересуват дали имаш проблеми и дали ти е до шеги.
В този дух е и посвещението, което ми написа: „Да си пушим с добра усмивка от земната лула“!