По две тулумбички и малка боза опитаха присъстващите тази вечер в Дома на писателя в Бургас. Изненадата беше приготвена от поета, писателя, театрала, режисьора и журналиста Ваньо Вълчев. Поводът – премиерата на най-новата му книга със заглавие… „Две тулумбички и малка боза“. Освен духовно авторът беше решил и чисто материално да подслади своите колеги, приятели и почитатели, препълнили до краен предел малката заличка на писателския дом.

Книгата съдържа десет разказа и една новела. Писателят ги определя като: „Весели и недотам весели истории за нещата, които ни се случват. Които ни са се случвали и уж сме ги подминавали, а накрая се оказва, че кой знае защо, сме ги запомнили. Добре е, когато си ги припомняме с усмивка…“

Според поетесата юрист Елка Стоянова „Две тулумбички и малка боза“ спокойно е можела да се раздели на две отделни книги. Едната с разказите, другата – с новелата.

Режисьорът и поет Симеон Димитров не скри възхищението си от стила на приятеля си Ваньо, който много добре описва материалното, обличайки го с духовност.

Елка Стоянова акцентира върху новелата „Изчезването на приматите Sapiens“. В нея авторът критикува веганството с хумор и сарказъм. Стоянова определи написаното като звучен шамар. Но когато грубостта е съчетана с усмивка, то тя се възприема по съвсем различен начин.

Вълчев дълго раздаваше автографи, докато гостите похапваха тулумбички и пиха по чаша боза. Писателят не си тръгна с празни ръце. Освен цветя той получи и любопитен подарък – тениска с надпис „Аз съм бургазлия“. Връчи му я Петър Парушев, началник на културния отдел в Община Бургас. „Това е подходящ дар за един достоен гражданин на Бургас“, сподели той пред Gramofona.com.