Повестта "Прояснение" от бургаския писател Янчо Чолаков, която в края на миналата година получи наградата на Община Бургас за белетристика, плакет "Петко Росен", претърпя второто си издание на страниците на чикагския вестник "България", съобщиха от Общината.

Литературни историци припомнят, че още във времената на Дикенс и Балзак е било нормално цели романи да стигат до читателите си като подлистници в съботните и неделните издания на вестниците. Нещо подобно постигна и Янчо Чолаков. "Прояснение" беше публикувана ежеседмично в продължение на близо половин година. Излизането ѝ съвпадна с пика на пандемията, а това е и основната ѝ тема - Болестта във всичките ѝ аспекти, медицински и духовни.

Вестник "България" е смятан за най-голямото издание на родната емигрантска общност в Америка, я Янчо Чолаков е негов редовен сътрудник от 2015 г. Абонат на вестника от няколко години е и библиотеката на Конгреса на САЩ. Отделните части на повестта, от първа до двадесета, могат да се прочетат и в електронната им версия на страниците на вестник "България".