Танзанийският писател Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература. Академията, която връчва годишните награди похвали Гурна за неговото „безкомпромисно и изпълнено със състрадание разглеждане на ефектите от колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

Гурна е роден в Танзания през 1948 г., но се мести в Англия в края на 60-те години на миналия век. Написал е 10 романа, много от които са фокусирани върху съдбата на бежанците.

Престижната награда се придружава от златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 милиона щатски долара). Миналата година Нобеловата награда за литература беше присъдена на американската поетеса Луиз Глук за „безпогрешния й поетически глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално“.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Изборът на лауреатите прави Шведската академия по литература в Стокхолм.

Отличието не е присъждано през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година.

Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература за 2018 г. Обявяването тогава беше отложено заради скандали в академията. Лауреатката беше оповестена година по-късно заедно с носителя за 2019 г. - австрийския писател Петер Хандке.

Първи лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

Източник: Vesti.bg