Знаменитият български поет и драматург Стефан Цанев представи новата си книга в Бургас. Стихосбирката е озаглавена „Небесна гледна точка“ и е вдъхновена от космоса.

Презентацията беше в двора на Регионална библиотека „П. К. Яворов“, който едва ли е събирал толкова много хора при среща с писател.

Кметът Димитър Николов лично поздрави поета, признавайки му, че гостуването му в бургаския храм на знанието е изпълнило една негова мечта. Според кмета Стефан Цанев е духовен водач на българите и присъствието му на това място в Бургас е благословия.

Идеята за „Небесна гледна точка“ е възникнала в съзнанието на твореца, спомняйки си как навремето е имал учител по физика и астрономия, който водил учениците вечер извън града да наблюдават звездите. И ги карал да се замислят какви сме и къде сме ние в цялата тази необятна вселена. И досега Цанев знаел имената на десетки съзвездия и се ориентирал по небето.  

„За съжаление, днешните деца не могат да виждат звездите. В градовете има светлинно замърсяване, което пречи на съзерцаването на космоса. Затова препоръчвам да водят учениците някъде, където нощното небе се вижда ясно. Всяко дете трябва да може да вижда звездите. По този начин ще проумее, че над нас стои едно невероятно мироздание и ние сме жалки прашинки тук. Всички наши битки изглеждат смешни пред това, което е над нас, над главите ни. Човек, ако осъзнае това нещо, няма да живее глупаво“, счита писателят.

Стефан Цанев прочете няколко стихотворения от книгата си, в едно от които пише „Човече, погледни към звездите!“ – препоръка към цялото човечество.

Драматургът сподели несъгласието си, че поезия се пише трудно. Според него, ако някой автор пише мъчно, то по същия начин ще бъде четен от хората. Творческата работа носи удоволствие, но същевременно е и голяма отговорност, защото тя влияе на възприемателите, читателите, заяви той.

Цанев разказа и за срещата си навремето с Христо Фотев, който го е поканил в Бургас да пише пиеси. Оттогава той е влюбен в морето, което е и причина вече над 40 години да битува в Балчик.

След края на срещата дълга опашка от почитатели на Стефан Цанев се нареди за автографи от него. Впечатление направи присъствието на много млади хора, включително деца, които си купуваха книгата и бързаха за близка среща с именития поет.