Бургаският писател и журналист Слави Томов ще представи "Разходката" на Роберт Валзер в Дома на писателя, съобщиха от Общината. Събитието е на 6 юли, събота, от 17.00 часа. Добре дошъл е всеки, който желае да узнае повече за този любим на Франц Кафка и Херман Хесе автор.

"Ужасява ме мисълта, че бих могъл да имам успех в света" - думите принадлежат на Роберт Валзер, швейцарски белетрист, поет, драматург и есеист. Роден е през 1878 г. в Бил, кантон Берн.

Романите на Валзер "Семейство Танер", "Помощникът" и "Якоб фон Гунтен", публикувани между 1907 и 1909 година, образуват автобиографичен триптих, в който писателят пресъздава своите младежки дни чрез образи, представителни за цяла една социална прослойка. Това е прослойката на "безделниците, скитниците и мечтателите", които се чувстват отхвърлени от обществото и не намират място в една враждебна действителност. Героите на Валзер живеят извън нормите на буржоазния морал, те са странници в този свят и гледат на него с удивени детски очи.

Значението на Роберт Валзер като писател пораства извънредно бързо след Втората световна война. Сред възхвалите за него, написани от Валтер Бенямин, е тази, че разказването му е необичайно нежно, но и ни изправя пред най-омайващата езикова разпуснатост.