90 ученици изпратиха творбите си за литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Третото издание на националната надпревара бе на тема "Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната".

Конкурсът бе обявен в началото на декември 2015 година. Темата предизвика обясним интерес сред младите хора от цяла България. Пристигнаха есета от 20 населени места в България, сред които София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Айтос.

Това е трети поред ученически конкурс, който Център „Алеф” организира, за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от българската история, които дават отражения в настоящето и бъдещето. Словесното състезание се утвърждава с всяка изминала година.  В първия конкурс през 2013 година се включиха близо 40 ученици, които размишляваха върху темата „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Във второто издание участниците, които писаха за „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”,  надхвърлиха 60. Темата на третия конкурс предизвика интереса на 90 средношколци, които обогатиха своите знания и чрез богатата виртуална библиотека в сайта на  организаторите. Освен подробни данни за творци от еврейски произход, оставили значима следа в българската култура, учениците имаха възможността да се докоснат и до някои от емблематичните им творби и да получат своето вдъхновение от тях. Широка гама от картини, музикални произведения, откъси от филми, литературни творби на български автори от еврейски произход бяха на разположение на младите хора в единствената по рода си  виртуална библиотека. Те направиха своите открития за мисията на изкуството и неговата наднационалност, откриха и преоткриха и самите творци.

Ученическите произведения вече да в ръцете на журито. Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг ще се запознаят с младежките творби и ще направят класирането.

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония  в средата на май. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв. За второто място наградата е 200 лв., а за третото - 150 лв. Най-интересната разработка ще  бъде публикувана във водещи български медии. Предвидени са и допълнителни поощрителни материални награди. Тази година организаторите поднасят  и един специален подарък – разходка по море и посещение на остров Света Анастасия.

Авторите на двадесет творби, отличени от журито, ще бъдат поканени на заключителната церемония на 12 май на разноски на Център „Алеф”.