Осъденият на 17 години затвор бургазлия Деян Димитров издаде първата си книга „Маскарад на сенките“. Деян попада зад решетките след като през 2011 година уби с нож втория мъж в живота на любимата си Гергана.

Деян започва да пише в пандиза веднага след като попада в него. Казва, че това бил единственият начин да оцелее и да се спаси от средата, в която е попаднал. В книгата си е отразил всички свои любовни преживявания, разочарованието, емоциите и последвалият фатален инцидент.

„Посланието към читателите е да пресъздам това, че в затвора няма само един модел хора-стандартните престъпници, които като излязат отново ще мислят за далавери“, сподели пред журналисти в затвора Деян.

На премиерата на книгата му бяха неговата майка и баба, близки приятели, голяма част от бургаските писатели.

„Стихотворенията ми са израз на емоции, изляти в хартията“, казва авторът на книгата. Деян с нетърпение очаква деня, в който ще напусне бургаския затвор и ще отиде на морето, което толкова му липсва.

Казва, че зад решетките човек става по-мнителен, често се озлобява към живота и системата. Пет години от присъдата са минали светкавично за Деян, защото както казва той: Тук тъпчеш само на едно място!

Редактор на книгата на Деян е Георги Христов. Той откровено заяви, че от години не е срещал поезия, която да не се нуждае от прекомерна намеса на редактор.

„Книгата ми прилича на една изкрещяна на един дъх поезия –гневна, страстна, изстрадана и преживяна. Книгата изобилства от красиви гледки и отчаяни пейзажи, но е чувствена поетика, отчаяние, болка и надежда бликат от всяка нейна страница“, каза Христов.Той определи дебюта на Деян като много добър и че с нетърпение очаква новия му сборник с разкази. Издател на книгата е ИК "Димант".