Личността на Петя Дубарова разчувства популярни актьори и продуценти в Бургас. Това се случи по време на литературно събитие в Библиотеката, където „Пощенска кутия за приказки“ представи „Петя на моята Петя“ – едно специално четене, вдъхновено от едноименния филм.

Най-емоционален беше Емил Марков, познат като доцент Захариев в медицинския сериал „Откраднат живот“. Бургазлията е бил съученик на Петя Дубарова в Английската гимназия. Той си спомни случки с поетесата, като в един момент сълзи бликнаха от очите му и го накараха за малко да прекъсне речта си.

Емоциите проличаха и при четенето на съпругата на Марков – актрисата Албена Павлова (изиграла ролята на Гълъбина Чеканова в сериала „Столичани в повече“). Нейните дълбоки сини очи също изразяваха печал по отишлото си едва на 17 години Слънчево момиче.

В четенето участваха и продуцентът, и сценаристът на филма „Петя на моята Петя“ – Николай Урумов и Нели Димитрова, както и младият актьор Ясен Атанасов, превъплътил се в образа на Анди.

Изпълнителят на една от главните роли във филма за Петя – Юлиан Вергов, изиграл директора на гимназията Иван Крачунов, не пристигна за четенето по здравословни причини. Замени го композиторът Ясен Козев, познат и като председател на Управителния съвет на „Музикаутор“. Той е съпруг на Гери Турийска, която е създател на „Пощенска кутия за приказки“. Самата тя беше първата, която чете истории, вдъхновени от „Петя на моята Петя“.

Четенето се състоя няколко дни след навършването на 60 години от рождението на Петя Дубарова. То беше част от програмата, посветена на поетесата, чиято памет Бургас почете пред нейния паметник на рождената ѝ дата – 25 април.