Новоназначеният заместник-кмет по култура Диана Саватева връчи литературните награди на Бургас за 2019 г. От председател на Комисията по култура в Народното събрание журналистката по професия се завърна в родния си град, като пое ресора „Култура, туризъм и спорт“. Саватева заяви, че все още официално не е встъпила в новата си длъжност, но е била помолена от кмета Димитър Николов тя да даде наградите, което прави с удоволствие, защото самата тя принадлежи с гордост към бургаската литературна общност.   

Жури начело с двамата преподаватели във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. дфн Сава Василев и проф. д-р Радослав Радев, избра победителите.

Наградата „Пегас“ получи Николай Фенерски за романа „На пост“.

Плакет „Христо Фотев“ за поезия тази година спечели младата Анамария Коева със стихосбирката „Кой си ти?“. Тя отсъстваше от награждаването и затова приза прие един от нейните учители в литературата - Роза Боянова.

Приз „Петко Росен“ заслужи Янчо Чолаков с новата си книга „Прояснение“ - повест в жанра магически постреализъм.

Номинации в раздел поезия за тази година имат Наталия Недялкова за „Онзи зад вратата“ и Георги Георгиев за „Автобиография на Страха“. За проза номиниран е и Иван Сухиванов за книгата „Хендрикс и още свобода“.

Наградата за цялостен принос „Златен Пегас“ тази година не беше връчена, тъй като се дава веднъж на две години, така че следващият ѝ носител ще бъде определен през 2020 г.

По време на днешното награждаване беше обявено, че изтъкнатият поет и писател Ваньо Вълчев сам е отказал да бъде номиниран и награждаван с мотива, че през живота си е получил достатъчно такива признания. Същото е направила в писмен вид и поетесата Елка Василева.