Освен за заведенията за обществено хранене, намаляване на ДДС от 20 на 9% ще има и за книгите, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента. Той уточни, че за тях мярката няма да е временна, а постоянна. "Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект", обясни премиерът.

Той не скри, че финансовият министър Владислав Горанов е категорично против да се намалява ДДС. Борисов обаче уточни, че решението е политическо.

На въпрос дали има доверие на финансовия министър, премиерът обяви, че му вярва, но той не му е началник и ако е недоволен, може да се подаде оставката.

Намаленият от 20 на 9% ДДС за заведенията ще се прилага в рамките на една година. След изтичането и данъкът може да се върне на сегашните нива, ако приходите са по-ниски, каквито са прогнозите на финансистите.

"Според колегите ще загубим 150 млн. лева за година, ресторантьорите обаче твърдят, че приходите ще се повишат, заради изсветляването на сектора", уточни Бойко Борисов. Той очаква да види и намаляване на цените с 11% в заведенията.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: beopolis.co.rs