Читалище „Изгрев 1909” и ИК „Хермес” представят Александър Чобанов - писател и сценарист, в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, съобщиха от читалището.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии Б1, Б2, 11 и 12, ще получат от доброволци книжка с разказа „Калинката” на Александър Чобанов и посланието му: „Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето - превръща се в НЕОТМИНАЛО". 

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене.

От 16.00 ч. в зала „П. Дубарова” на КЦ „Морско казино” ще започне пресконференция по повод седмото издание на „Заедно четем една книга” в рамките на програмата „110 години народно читалище „Изгрев 1909”.

От 18,00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев, програмен директор на ИК „Хермес” и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева-Стоянова.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът „One city, one Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище „Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван от носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на „Ритуалът” Радко Пенев и Георги Бърдаров с „Аз още броя дните”.

Партньори в седмото издание са ИК „Хермес”, Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ „П. Владигеров”.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и Бургасбус ЕООД.

 

Александър Чобанов е роден в град Смолян през 1979 година. Завършва „Българска филология” в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Магистър по Творческо писане – Софийски университет “Климент Охридски” и American and British studies НБУ - София.

През 2008 година издава сборника с разкази “Колекция 18”, за който получава наградата “Южна пролет” за дебютант на 2008 година в категория проза. През 2016 получава наградата “Светлоструй” за сборника с разкази “Квантова градина”.

 2011 - издава сборника с разкази “Летен следобед”

 2013 - излиза от печат първият му роман – “Хлапета” (ИК „Хермес”)

2015 - издава сборника с разкази “Квантова градина” (ИК „Хермес”)

2017 - издава втория си роман – “Неотминало” (ИК „Хермес”)

От 2010 година работи като част от сценарните екипи на сериалите – “Под прикритие”- сезон 2,  “Четвърта власт” - сезон 1 и сезон 2 ,“Дървото на живота” - сезон 2 , “Добрата Дора”, “Дяволското гърло”, “Румбата, аз и Роналдо”, “Слънчев бряг”. Също така участва като редактор на сценария на филма “Привличане” и като сценарист на пълнометражен филм “Животински бесове”.

През 2012 година се присъединява към екипа на Максим Ешкенази като сценарист към образователните концерти за деца и възрастни от Програмата „Фортисимо Фамилия”. От 2015 година е директор на „Фортисимо Фамилия”. През 2017 година е директор на „Фортисимо Фест” – “Музика под звездите”.