Ученикът от Русе ще представи България на международен форум в Израел…

„Ние можем да променим света!” Това заявиха лауреатите на Четвъртия ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  от трибуната, която им предостави Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  На официалната церемония по награждаването  в салона на Куклен театър - Бургас присъстваха участниците в надпреварата, чийто творби най-много са впечатлили журито.

Тази година темата на традиционния конкурс бе: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Съвета на големия политик и миротворец да мечтаят за големите неща последваха 161 ученици от 41 селища в България. В своите есета те „нарисуваха” истинския свят, който искат да създадат и изключително много затрудниха журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг. Те имаха тежката задача да прочетат 165 есета /някои от учениците бяха написали повече от 1/ и да отличат най-добрите сред тях.

На 27 април на сцената на Кукления театър в Бургас се качиха отличените от журито млади автори, които в есетата си заявяват, че имат големи мечти и възнамеряват да ги постигнат. Надпреварата продължи  в своеобразен открит урок, назован „Час по мечти”. В ролята на учител влезе актьорът Валери Еличов, а  публиката се включи в т.нар. „външно оценяване” – нейните аплодисменти бяха знак за одобрение и сигнал за журито към кого да наклони везните за призовите награди.