Уроборос – символ на змията, която е захапала опашката си, или дракон, който прави същото е избрал за заглавие на новата си книга Иво Георгиев. Тази, бих казала малко странна книга, имаше своята бургаска премиера в Бургас. Сред публиката в КЦ „Морско казино” обяснимо имаше почитатели на литературата и почитатели на „изпятата поезия”. Защото авторът пристигна с китарата си и между думите се изявяваше като бард. А получи и „бардовски” поздравления.

Самата книга представлява разкази, вплетени така, че се преливат взаимно. Така далечното минало се пренася в далечното бъдеще, преминавайки естествено и през нашето сбъркано, до известна степен, съвремие. Всичко се повтаря, независимо кога и къде се случва...

Точно затова е назована Уроборос – символът на вечния кръговрат. Ту се озоваваме в Корсика през Средновековието, ту пак там, но между група туристи... И виждаме как се срещат и преливат времена и съдби и как всъщност сам читателят се чуди къде точно е попаднал, в кое огледало се оглежда и струва ли си да се замисляш изобщо съществува ли такова нещо, като време.

„Разстилате сюжет на няколко пласта, между тях слагате плънка от тъга, ирония, смях, щипка ерес, чаена лъжичка абсурд, любов по вкус, поръсвате няколко истории за прасета, няколко безумни, но брилянтни скокове между ХІV и ХХ век. Слагате всичко това във фурната да се опече. С две думи – пълна щуротия. Но омагьосваща и ярка”, пише за книгата Христо Карастоянов.

Даже да не му повярваме, струва си да проверим, нали?