В Бургас беше представена книгата "Хиперсъзнание", чиято премиера бе на 21 май в Експозиционен център Флора. Авторите Моника Балаян и Петя Минкова се срещнаха лично със зам. кмета по култура и вероизповедания Диана Саватева.

Моника Балаян проведе кратък тренинг с гостите на премиерата, а след това двете с Петя Минкова раздадоха автографи.Хиперсъзнание

Защо някои успяват като Илон Мъск, а други се провалят – какъв е механизмът да се развият навици, които ни приближват към успеха и как се стига до онези, които ни отдалечават от него? Възможно ли е успехът да се програмира, не само в личния живот, а и в професионалния? Отговорите на тези въпроси са част от новата книга на Моника Балаян и Петя Минкова „Хиперсъзнание“, а главен герой в нея е подсъзнанието. Те се спират на него, защото 98% от решенията ни се вземат в неосъзнатата сфера и това вече е доказано с няколко нобелови награди.

Тоест, работата с подсъзнанието е сред най-важните неща и по този въпрос няма достатъчно съвременни книги и ръководства. Тази книга запълва именно тази празнина, обединявайки най-ценното от досегашния опит и научни достижения, но тя представя новаторски методи, доказан с проучване, отнело 2 години.

Но заедно с това са представени и авторски техники за активация на мозъка и конкретни практики как да заменим разрушителните „програми“ в подсъзнанието с нови. 

Заедно с това книгата е изпъстрена с техники как могат да бъдат „изтрити“ и най-упоритите дългогодишни навици, които ни дърпат назад и пречат на развитието ни във всички сфери. Как могат да бъдат заместени с нови и тази нова реалност да станат неразривна част от ежедневието ни.

Авторите

Моника Балаян провежда съвместни изследвания с професори от Института по физиология „Орбели“ в Армения и заедно с това прави проучвания в Матенадаран – едно от най-големите хранилища за ръкописи от зората на цивилизацията. За новаторските си проучвания и резултати през 2023 г. Моника Балаян е обявена за Психолог на годината от международното издание „Арменка“, а за големия й принос в психологията й е присъдено званието почетен професор на WAPA (World Association of Performing Arts). Организацията е сертифицирана да издава тези звания на изявени фигури в областта на културата, спорта и психология.

 

Петя Минкова от 1995 г. е журналист, до 2022 г. е зам. главен редактор на вестник „168 часа“, а от 2023 г. е част от проекта „24 часа - 168 истории“. От 2018 г. е зам.-главен редактор на списание „Космос“, където работи с едни от най-изявените учени в света. Сред тях са топизследователи от ЦЕРН, създателите на космическия кораб „Орион“, конструкторите на машината в мисията OSIRIS-Rex, взела проба от астероид, най-цитирания физик на земното кълбо за всички времена проф. Джон Елис, с консултанта на „Джурасик парк“ проф. Стийв Брусати и много други.