Езерото Вая стана муза за бургаската писателка Ирина Папанчева. За почитателите на литературата къдрокосата красавица представи новия си роман „Перо от Пеликан“. След като обиколи четири бълграски града, авторката пристигна специално за премиерата от Брюксел  в родния Бургас. „Лятото на 2010 година за първи път отидох на езерото Вая, където видях пеликаните и другите птици. Разходих се с лодка и бях страшно вдъхновена от това, което съзрях в ранни зори.

Още когато се върнах от разходката започнах да пиша тази история. Представих си, че не аз бях в лодката, а едно малко момче-Мартин“, разказа пред Gramofona.com симпатичната поетеса.

Книгата бе представена от Роза Боянова-зам. председател на местното дружество „Български писател”. „Това е обикновен разказ за живота на едно семейство, което се разпада. През погледа на 10-годишно момче светът е тъжен, когато родителите се разделят. И прекрасен, когато след първата целувка пеликановото ято те издигне в небесата на щастието“, заяви Боянова.

Гостите и приятелите на Ирина Папанчева имаха възможността да изгледат трейлър на Атанасовското езеро, чийто автор е Христо Димитров-Хиндо.

Той има голяма заслуга към романа, тъй като дава доста интересни идеи на младата авторка. А след намесата и на литературния критик Митко Новков, в книгата навлизат други персонажи и гласове.

„Чрез романа се надявам повече хора да открият Бургас по един нов начин, не само с морето. Градът е един от главните герои и това е моето обяснение към него, защото никога не съм напускала Бургас“, с широка усмивка каза Ирина.