IV национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!"-2017, организиран от  Фондация "Шанс за децата на България” приключи. Конкурсът за написване на есе има за цел да насърчи деца и младежи творци с изявен интерес към литературата и творческото писане. Тазгодишното издание премина при изключително висок интерес и голяма активност от страна на средношколците. По темата „Изпитание ли е талантът?” разсъждаваха 150 ученици от 15 до 19 години от 66 населени места в България.

Журито оцени конкурсните есета по няколко критерия: оригиналност и творчески подход при представяне на темата; целенасоченост, убедителност и завършеност на аргументацията; езикова прецизност и стилово единство; жанрово съответствие.

Отличените автори за 2017 година са:

Първо място – Виктория Тодорова Филипова, на 16 години, от гр. Варна;

Второ място – Ралица Атанасова Картунова, на 16 години, от гр. Варна;

Трето място – Любомира Петкова Димитрова, на 16 години, от гр. Свищов.

Поощрителната награда на журито е за Фатме Хасан Мурад, на 16 години, от с. Крилатица, обл. Кърджали.

Официалната церемония по награждаването се състоя на 16 декември 2017 г. (от 11:00 часа) в сградата на Център за млади таланти, гр. Бургас, пл. "Атанас Сиреков“ № 4. Наградите бяха осигурени и предоставени от Фондация „Шанс за децата на България“, книжарница Bookpoint, книжарница Сиела, издателство Авиана и издателство Клевърбук.